Van stek tot leverbare plant!

De teelt van onze planten is een ingewikkeld maar bovenal geweldig proces om ieder jaar weer te mogen zien. Vrijwel al onze planten beginnen als stek op onze kwekerij waarvan we ongeveer 75% zelf stekken. In een enkel geval kopen we plantgoed in als startmateriaal. Benieuwd wat er bij onze productie komt kijken? Lees dan verder!

 

Eigen stekproductie

Voor het vermeerderen van onze planten hebben we een eigen stekafdeling binnen het bedrijf. Hierdoor zijn we flexibel en kunnen zelf goed controle houden over de kwaliteit en soort-echtheid. Voor het maken van de stekken gebruiken we uitsluitend gezond uitgangsmateriaal. Onze stekafdeling is voorzien van vloerverwarming en voorzien van schermdoek voor een optimaal klimaat. Naast onze eigen stekproductie werken we samen met een aantal gerenommeerde stekbedrijven uit Nederland. 

 

Oppotten

Wanneer het stek is volgroeid tot gezond en goed geworteld stek, potten we het door in een grotere pot of tray met de oppotmachine. Door middel van transportbanden en een robotarm worden de potten op karren gezet. Met gebruik van een golfkar worden de karren naar het veld gereden. Op het veld maken we gebruik van zelf gemaakte lichtte en wendbare wegzetmachines. Met gebruik van de wegzetmachine wordt de kar leeggeschept en de planten op het veld gezet. De planten komen hier direct op ruimte te staan voor een optimale groei.

 

Snoeien

Gedurende het hele jaar worden de planten regelmatig gesnoeid met diverse eigen ontwikkelde snoeimachines. Dit doen we ter plekke op het veld of in de werkhal in de kas. Wanneer de planten het gewenste model hebben worden ze op ruimte in kruisverband gezet. In de winter worden de vorst gevoelige planten naar binnen gehaald in de kas om vorstschade te voorkomen. Alleen de winterharde soorten blijven buiten op het veld staan.

 

Potgrond & Bemesting

De juiste potgrond en de juiste bemesting is zeer belangrijk voor het kweken van een gezonde plant. Als deze balans goed is zal de plant minder gevoelig zijn voor eventuele ziektes. We streven naar een goede natuurlijke weerstand van de plant zodat we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. Wanneer een bestrijdingsmiddel noodzakelijk is, kiezen we een middel dat zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Indien mogelijk maken we gebruik van geïntegreerde bestrijding zoals bijvoorbeeld aaltjes tegen taxuskever.