IMG_2188_1575x1050

Stekken

Voor het kweken van onze planten hebben we een eigen stekafdeling binnen het bedrijf. We gebruiken deels de gesnoeide takken van eigen planten voor het maken van stek. Daarbij maken we uitsluitend gebruik van gezond en kwalitatief hoogwaardig uitgangsmateriaal. Op de stekafdeling wordt het stek opgestoken in stektrays. Hier worden de trays met stek in een vochtige en afgesloten transportkar gezet. Met de transportkar wordt het stek naar de stekkas gebracht. Onze stekkas is volledig voorzien van vloerverwarming zodat we de temperatuur kunnen regelen. Naast dat we zelf stekken, kopen we tevens stek in van gespecialiseerde stekbedrijven.

Oppotten

Wanneer het stek is volgroeid tot gezond en goed geworteld stek, potten we het door in een grotere pot of tray met de oppotmachine. Door middel van transportbanden en een robotarm worden de potten op karren gezet. Met gebruik van een golfkar worden de karren naar het veld gereden. Op het veld maken we gebruik van zelf gemaakte lichtte en wendbare wegzetmachines. Met gebruik van de wegzetmachine wordt de kar leeggeschept en de planten op het veld gezet. De planten komen hier direct op ruimte te staan voor een optimale groei.

Verzorging

Gedurende het hele jaar worden de planten regelmatig gesnoeid met diverse eigen ontwikkelde snoeimachines. Dit doen we ter plekke op het veld of in de werkhal in de kas. Wanneer de planten het gewenste model hebben worden ze op ruimte in kruisverband gezet. In de winter worden de vorst gevoelige planten naar binnen gehaald in de kas om vorstschade te voorkomen. Alleen de winterharde soorten blijven buiten op het veld staan.

De juiste potgrond en de juiste bemesting is zeer belangrijk voor het kweken van een gezonde plant. Als deze balans goed is zal de plant minder gevoelig zijn voor eventuele ziektes. We streven naar een goede natuurlijke weerstand van de plant zodat we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. Wanneer een bestrijdingsmiddel noodzakelijk is, kiezen we een middel dat zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Indien mogelijk maken we gebruik van geïntegreerde bestrijding zoals bijvoorbeeld aaltjes tegen taxuskever.